Image default
Gaming PC Reviews

Review – Age of Empires: Definitive Edition

Έρχεται η αναγέννηση των RTS;


Εταιρεία ανάπτυξης: Forgotten Empires
Εταιρεία διάθεσης: Microsoft Studios
Διάθεση: Microsoft Hellas
Είδος: Real-Time Strategy
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Φεβρουαρίου 2018
Κυκλοφορεί για: PC
Το είδαμε σε: PC
PEGI: 12+


Επιτέλους ήρθε η ώρα της επιστροφής των αγαπημένων μας RTS. Τα Age of Empires είναι έτοιμα να επιστρέψουν δυναμικά στο προσκήνιο, και να δώσουν ξανά πνοή ζωής σε όλη την κατηγορία των παιχνιδιών στρατηγικής. Η Microsoft αποφάσισε, 20 χρόνια μετά τον πρώτο τίτλο Age of Empires , να ξαναφέρει στο αγοραστικό κοινό μια σειρά που πολλοί ίσως να είχαν ξεχάσει, αλλά σίγουρα κάποιοι την είχαν νοσταλγήσει και περίμεναν τη συνέχεια της, που όλο και φαινόταν να μην έρχεται ποτέ.

Ένας από αυτούς ήμουν κι εγώ. Με τη σειρά αυτή πέρασα πολλές ώρες στα internet cafe με καλή παρέα, αλλά και στον προσωπικό υπολογιστή μου. Φυσικά δεν ήμουν ο μόνος, ένα τεράστιο κοινό, που έχει παραμεληθεί εδώ και καιρό, βλέπει πλέον φως στον ορίζοντα καθώς εκτός από το πρώτο Age of Empires που θα συζητήσουμε σήμερα, έπεται και συνέχεια της σειράς με το Age of Empires IV. Όμως, όπως είπα σήμερα την τιμητική του έχει το Age of Empires: Definitive Edition, το οποίο είναι η ανανεωμένη σε 4K έκδοση του Age of Empires που είχε κυκλοφορήσει το 1997.

Το Age of Empires: Definitive Edition περιέχει όλο το περιεχόμενο του παιχνιδιού που είχε κυκλοφορήσει τότε, κι επιπλέον όλα τα expansion που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια. Εν ολίγοις μιλάμε για την πλήρη έκδοση του τίτλου, ο οποίος εκτός από όλες τις Single-Player περιπέτειες περιέχει και Multiplayer Mode για ν’ αναμετρηθείτε με άλλους παίχτες. Όμως δεν είναι το ίδιο παιχνίδι και οπτικά. Η πιο ουσιώδης και ίσως η μόνη αισθητή αλλαγή, είναι αυτήν που έχει υποστεί στο κομμάτι των γραφικών για το οποίο θα μιλήσουμε αργότερα. Ο λόγος είναι πως θα ξεκινήσουμε από μία σύντομη περιγραφή του τίτλου για όσους δεν έχουν γνωρίσει το αρχικό παιχνίδι. Αν δεν είστε ένας από αυτούς, και δεν θέλετε να δαπανήσετε περιττό χρόνο, συνεχίστε την ανάγνωση από το σχετικό σημάδι παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, για εσάς τους πρωτάρηδες εξηγώντας σας, τι είναι πραγματικά το Age of Empires. Για όσους το έζησαν εκείνη την εποχή, σίγουρα είναι το απόγειο των Real-Time Strategy τίτλων, όμως η Microsoft δίνει και σε σας τους νεότερους να το ζήσετε κι εσείς από την αρχή. Ειδικότερα μιλάμε για ένα παιχνίδι ανάπτυξης της αυτοκρατορίας σας, στο οποίο έχετε πρωταρχικό καθήκον, να δημιουργήσετε μια ισχυρή οικονομία, η οποία θα παράγει ύλες όσο το δυνατόν ταχύτερα, με απώτερο σκοπό την παραγωγή και την υποστήριξη ενός δυνατού στρατού. Έπειτα με τον στρατό που θα έχετε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τον ή τους αντιπάλους που θα σας εμφανιστούν απέναντι σας.

Αναλυτικότερα κάθε παίχτης ξεκινά χρονολογικά στη λίθινη εποχή, με ένα Town Center και μερικούς χωρικούς, Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δημιουργήσετε επιπλέον χωρικούς οι οποίοι θα σας εγγυηθούν την συλλογή πρώτων υλών. Θα πρέπει να αναθέσετε στους χωρικούς σας πόσοι θα βρίσκονται στο κυνήγι ζώων για φαγητό, πόσοι στα λατομεία να φέρνουν πέτρα και χρυσό, και πόσοι στα υλοτομία για την ξυλεία. Η σωστή αναλογία η οποία θα έχετε στους εργάτες σας, είναι καθοριστική για την αρχή του παιχνιδιού, καθώς θα πρέπει να εστιάζετε σε διαφορετική ύλη ανάλογα με το χρόνο που βρίσκεστε. Για παράδειγμα στην αρχή η συλλογή φαγητού είναι απαραίτητη για την δημιουργία επιπλέον εργατών, οι οποίοι έπειτα θα πάνε να μαζέψουν τις υπόλοιπες ύλες.

Ακόμα, οι χωρικοί σας έχουν εκτός από την ικανότητα να μαζεύουν ύλες, μπορούν να κτίζουν και μερικά κτήρια. Τα κτήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού καθώς βοηθούν τόσο στην οικονομία όσο και στη δημιουργία στρατού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι, ο στρατώνας, οι αποθήκες, η ακαδημία, τα σπίτια και οι φάρμες. Έτσι λοιπόν, κάθε κτήριο έχει τη δική του αξία, αφού μέσα σε αυτό θα βρείτε αναβαθμίσεις και μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν στην γρηγορότερη συλλογή υλών ή στην αύξηση δυναμικής του στρατού σας.

Όμως για να ξεκλειδώνετε περισσότερες από τις αρχικές μονάδες αλλά και περισσότερες δομές που μπορείτε να κατασκευάσετε, θα χρειαστεί κάθε φορά να μαζεύετε έναν μεγάλο όγκο συγκεκριμένων υλών, και να τις πληρώνετε, για την πρόοδο σας σε επόμενη εποχή. Στο Age of Empires υπάρχουν τέσσερεις εποχές από την Λίθινη έως αυτή του Σιδήρου, με την τελευταία να προσφέρει τα πιο σύγχρονα όπλα και δομές. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί καθώς, αν αργήσετε να προχωρήσετε σε εποχή, το πιο πιθανό είναι σύντομα να βρεθείτε διαλυμένοι από τον αντίπαλο, ο οποίος θα είναι τεχνολογικά μπροστά.

Όλα αυτά, λοιπόν, έχουν ως σκοπό να φτάσετε στη νίκη έναντι των εχθρών σας. Αυτό θα γίνει όταν το αντίπαλο Town Center –το κεντρικό κτήριο- καταστραφεί εντελώς από εσάς ή αν καταφέρετε να φτιάξετε πρώτοι ένα θαύμα, και να το διατηρήσετε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για να φτάσετε στη νίκη, θα πρέπει να είστε καθ’ όλη τη διάρκεια σε εγρήγορση, κλικάροντας και μετακινώντας τις μονάδες και τους χωρικούς σας τάχιστα, όπως επίσης και να κρατάτε τις ισορροπίες στην οικονομία και το στρατό, ώστε να μην εξαντλούνται οι ύλες ή να μην ξεμείνετε από στρατό αντίστοιχα.

Το Age of Empires: Definitive Edition περιέχει και τις δέκα Περιπέτειες/Campaigns που έχουν κυκλοφορήσει, οι οποίες απαρτίζονται από μικρότερα επεισόδια. Κάθε φορά σε αυτές δε φτάνει να καταστρέψετε τον αντίπαλό σας, καθώς θα ζητείται ένα συγκεκριμένο Objective, το οποίο θα πρέπει να φέρετε εις πέρας. Αυτές, χαρακτηρίζονται από όμορφα μικρά σενάρια τα οποία θα σας προσφέρουν μια επική εμπειρία από ιστορικά γεγονότα. Θα πάρετε στα χέρια σας, του αρχαίους Αιγύπτιους, τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, και θα χρειαστεί να τους φέρεται στην κορυφή του τότε γνωστού κόσμου.

(Συνεχίστε από εδώ αν έχετε παίξει ήδη το κλασσικό Age of Empires)

Αφού λοιπόν είδαμε τι ακριβώς μας παρουσιάζει το Age of Empires, ήρθε η ώρα να κάνουμε τη σύγκριση με τον αρχικό τίτλο. Πρώτη και κύρια αλλαγή που ο καθένας θα πρόσεχε είναι ο εκσυγχρονισμός των γραφικών του. Είναι πραγματικά τρομακτικό να βάλεις δίπλα-δίπλα το παλιό με το νέο παιχνίδι και να προσπαθήσεις να το συγκρίνεις οπτικά. Αδιαμφισβήτητα οι αλλαγές είναι ριζικές, με τα textures να έχουν δουλευτεί από την αρχή ένα προς ένα, ώστε να μας δώσουν ένα αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να σταθεί επάξια σε μία τόσο απαιτητική εποχή, από άποψης τεχνικού τομέα.

Άλλωστε, δε νομίζω να είχε νόημα να κυκλοφορούσε ένα remaster του AoE τόσα χρόνια μετά, και η βελτίωση του να ήταν τόσο μικρή, “τεντώνοντας” απλά την ανάλυση του σε 4K, και πειράζοντας ελάχιστα πράγματα από τις υφάνσεις του. Οι αναλύσεις του φτάνουν έως τα 4K, και τρέχουν σε 60 καρέ χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις συστήματος. Στη συνεχεία, αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από το ανανεωμένο οπτικό αποτέλεσμα, θα νιώσετε και ιδιαίτερη αλλαγή στο ηχητικό του κομμάτι καθώς, οι ήχοι εντός παιχνιδιού και όλο του το Soundtrack με τα επικά κομμάτια, μπαίνουν σε ψηφιακή μορφή, προσφέροντας έναν κρυστάλλινο ήχο.

Έπειτα, έχουμε μερικές προσθήκες και βελτιώσεις στα του gameplay, με την πιο ηχηρή να είναι αυτήν του Multiplayer Mode. Πλέον, δε θα χρειάζεται να “λιώνετε” μόνοι σας σε Skirmish ή ξαναπαίζοντας το Campaign ξανά και ξανά, γιατί ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε άλλους παίχτες διαδικτυακά. Αξίζει να πούμε πως η Forgotten Empires έχει κάνει καλή δουλειά με το Multplayer κομμάτι καθώς σε όλη την εμπειρία μου δε συνάντησα καθόλου προβλήματα όταν συνδεόμουν με άλλους χρήστες. Η διαδικασία είναι παρόμοια όπως στα single-player matches με κάθε παίχτη να διαλέγει έναν λαό και τα victoty conditions να είναι τα γνωστά.

Σημαντικές επίσης αλλαγές είναι αυτές που έγιναν στο παρασκήνιο, σχετικά με τους συντελεστές για τη συλλογή υλών και το κόστος των μονάδων, με σκοπό να ισορροπήσουν τυχόν ανισότητες που υπήρχαν στο αρχικό παιχνίδι. Ακόμη έχουμε αναδημιουργία του User Interface, με την αλληλεπίδραση παίχτη-παιχνιδιού να γίνεται πολύ πιο εύκολα, με τα κλικαρίσματα και τα πλήκτρα να ανταποκρίνονται καλύτερα και γρηγορότερα. Επιπρόσθετα αυτό το μενού είναι εμφανώς πιο εύχρηστο και με πολύ περισσότερες επιλογές για να πειράξετε, σε σχέση με το παρελθόν.Δυστυχώς όμως, το pathfinding των μονάδων παραμένει τραγικό, και η AI απαράλλαχτη.

Τέλος έχουμε μερικά νέα αντικείμενα για να χρησιμοποιήσετε στο editor mode, για να φτιάχνετε τις δικές σας πίστες, όπως επίσης και το Classic Mode, στο οποίο μπορείτε να παίξετε το Age of Empires στην κλασσική του μορφή.

Πάμε όμως σε κάτι που δε περίμενα να συναντήσω. Έτυχε το AoE Definitive Edition, να είναι το πρώτο παιχνίδι που ήρθε στα χέρια μου για κριτική και υπήρχε αποκλειστικά στο Xbox Store των Windows 10, όντας μη διαθέσιμο σε άλλες πλατφόρμες. Αυτό το γεγονός είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο για τον λόγο που δε θα υπήρχε στο Steam, αλλά κατ’εμέ αυτήν η πολιτική της Microsoft ήταν απολύτως κατανοητή.

Αρχικά, λοιπόν, δε με πείραξε καθόλου, μέχρι που συνάντησα ένα απολύτως εκνευριστικό πρόβλημα κατά το launch του, το οποίο σχετιζόταν με την εφαρμογή αυτήν του Xbox στο PC. Το παιχνίδι δεν εκκινούσε και ο μόνος τρόπος λύσης ήταν η απεγκατάσταση και η εκ νέου εγκατάσταση, κάτι που μου ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο να επιλύσω. Εύχομαι στο μέλλον η Microsoft να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα καθώς δεν είμαι ο μόνος χρήστης που το συνάντησε, ή απλώς να αφήσει τις αποκλειστικότητες στο Store της αν δε μπορεί να τις υποστηρίξει στο έπακρο.

Πέρα από αυτά λοιπόν που αναφέραμε, δεν υπάρχει κάποια άλλη διαφορά με τον αρχικό τίτλο, και η ερώτηση πλέον είναι, αξίζει να το ξαναπαίξώ; Ή, αξίζει να το δοκιμάσω, αν είμαι νέος παίχτης; Η απάντηση είναι η εξής: Το Age of Empires: Definitive Edition, για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, είναι ακριβώς το ίδιο παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 1997, με τις αλλαγές του να είναι πολύ μικρές για κάποιον που το έχει ήδη παίξει. Η αναδημιουργία του κατ’ εμέ έγινε καθαρά για να γίνει ελκυστικό σε αυτούς που δεν το έχουν παίξει στο παρελθόν καθώς έρχεται με εμφανώς εξελιγμένα γραφικά και μια συμβολική τιμή της τάξης των 20€. Αν έχετε παίξει τον πρώτο τίτλο το μόνο που θα σας προσφέρει η Remastered μορφή του είναι να σας καλμάρει το αίσθημα της ανυπομονησίας για τον νέο τίτλο, που έχει ήδη ανακοινώσει η Microsoft πωςθα κυκλοφορήσει.

Προσωπικά, η τύχη να έχω για άλλη μια φορά, μετά από αρκετά χρόνια, ένα ανανεωμένο Age of Empires δε με πείραξε καθόλου. Η αλήθεια είναι πως σαν ένας φανατικός των RTS, με προσωπικό αγαπημένο του είδους αυτού για μένα, να είναι το Age of Empires, δε μπορούσα να μην ήθελα την επιστροφή του στην επικαιρότητα. Ήταν μεγάλη ευχαρίστηση να το παίξω από την αρχή το Campaign του, σε εξελιγμένα γραφικά, αλλά και να αφιερώσω αρκετές ώρες στο Multiplayer Mode του, το οποίο είναι κάτι που έλλειπε από τον πρώτο τίτλο, για ευνόητους λόγους.

Αν, λοιπόν, είστε πρωτάρης στο είδος των RTS, το AoE Definitive Edition είναι το πλέον καταλληλότερο να σας εντάξει σε αυτό, αλλά ακόμη κι αν παίζετε άλλα παιχνίδια στρατηγικής, σίγουρα σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Για όσους το είχατε και στο παρελθόν, θα πρέπει να αναλογιστείτε το πόσο σας έχει λείψει να ξαναζήσετε την εμπειρία, κι αν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε μερικό από το κομπόδεμα σας για ένα παιχνίδι που έχετε ξαναπαίξει.

 

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την Microsoft Hellas για τις ανάγκες του review.

Related posts

Launch trailer και πλήρες ρόστερ για το NBA Playgrounds

Sword Art Online: Fatal Bullet | Στην κυκλοφορία νέο trailer

Pillars of Eternity II: Deadfire | Το νέο έπος ξεκινά τον Απρίλιο

Μάνος Μαριδάκης

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Login

Do not have an account ? Register here
X

Register