Image default
Gaming Reviews

Review – Utawarerumono: Mask of Truth

Ένα απαιτητικό JRPG με καθηλωτική ιστορία.


Εταιρεία ανάπτυξης: Atlus
Εταιρεία διάθεσης: Aquaplus
Διάθεση: Enarxis Dynamic Media
Είδος: RPG

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 5 Σεπτεμβρίου 2017
Κυκλοφορεί για: PS4, PS Vita
Το είδαμε σε: PS4


Το Utawarerumono: Mask of Truth αποτελεί τον νέο JRPG τίτλο από την Atlus, η οποία την φετινή χρονιά έχει στο ενεργητικό της έναν από τους καλύτερους RPG τίτλους που κυκλοφόρησαν, το Persona 5. Ο νέος αυτός τίτλος αποτελεί sequel του τίτλου Utawarerumono: Mask of Deception, τα οποία μαζί ολοκληρώνουν την ιστορία των visual novels της Aquaplus και ίσως να αποτελέσουν σημείο έναρξης για ένα νέο storyline. Ας δούμε ωστόσο πως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ο προαναφερθείς τίτλος. 

Τα γεγονότα του Utawarerumono: Mask of Truth τοποθετούνται χρονικά ακριβώς μετά τα γεγονότα του προηγούμενου τίτλου, με τους παίκτες ωστόσο να μην έχουν κενά στην ιστορία κυρίως λόγω των σύντομων αναδρομών, οι οποίες εξηγούν τι έχει συμβεί στην ιστορία μας. Ξεκινώντας να παίζουμε τον τίτλο, συστηνόμαστε στην κεντρική πρωταγωνίστρια με το όνομα Kuon, η οποία είναι διάδοχος αυτοκράτειρα μίας εκ των δύο μεγαλύτερων αυτοκρατοριών του κόσμου που κατοικεί, κάτι το οποίο όμως δεν την σταματά από το να μπλέκει σε περίεργες περιπέτειες, μετά την πάροδο των οποίων καταλήγει με προσωρινή απώλεια μνήμης. Ανακτώντας σταδιακά τις μνήμες τις, μας εξιστορεί τι έχει προηγηθεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους πολεμικούς συντρόφους και φίλους της, οι οποίοι έχουν διασκορπιστεί σε όλη την αυτοκρατορία της Yamato. Η εν λόγω αυτοκρατορία είχε σαν νόμιμη διάδοχο ένα μικρό κοριτσάκι , η οποία ωστόσο έχασε την θέση της από έναν σφετεριστή, του οποίου οι βλέψεις δεν προκαλούν αποσταθεροποίηση όχι μόνο στην αυτοκρατορία Yamato, αλλά αποτελούν απειλή και για την αυτοκρατορία που πρόκειται να αναλάβει η Kuon. Εξαιτίας της φιλίας που ανέπτυξε με την αυτοκράτειρα, η ηρωίδα μας αποφασίζει να εισβάλει στην αυτοκρατορία και να διορθώσει την κατάσταση, αλλά οι πράξεις της ίσως να μην επηρεάσουν μόνο εκείνη, καθώς η μαγεία η οποία αποτελεί παρακαταθήκη από τους προγόνους της και  μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την ύπαρξη του ίδιου του κόσμου να κρέμεται από μία κλωστή.

Η ιστορία εξελίσσεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, με την πλοκή να εναλλάσσεται διαρκώς σε διαφορετικά μέρη, με όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες να έχουν συμμετοχή στα δρώμενα, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες και να συναντηθούν εκ νέου όλοι μαζί. Οι διάλογοι είναι αρκετά μακροσκελείς, αναδεικνύοντας τα συναισθήματα των ηρώων, με την δουλειά που έγινε στο voice acting να είναι πολύ σωστή. Σε συγκεκριμένα σημεία των διαλόγων καλούμαστε να πάρουμε κάποια απόφαση – όπως για παράδειγμα σε ποιον χαρακτήρα θα επιλέξουμε να απευθυνθούμε πρώτα- χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει το αποτέλεσμα της ιστορίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λόγω της εμπλοκής της Aquaplus στον τίτλο, το παιχνίδι θυμίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό προγενέστερους τίτλους της σειράς που ήταν αποκλειστικά visual novels. Ωστόσο, κατά την διάρκεια ενός ολοκληρωμένου walkthrough, το οποίο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 80 ώρες, οι μάχες αποτελούν το πιο δυνατό κομμάτι που έχει να προσφέρει αυτός ο τίτλος. 

Το σύστημα μάχης στο Utawarerumono: Mask of Truth θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αρκετά εθιστικό, αλλά και απαιτητικό, με τον παίκτη να χρειάζεται λίγο χρόνο -και αρκετά επεξηγηματικά tutorials– προκειμένου να εγκλιματιστεί. Ο τίτλος αποτελεί ένα turn based RPG παιχνίδι, όπου κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του δυνάμεις, αδυναμίες αλλά και τρόπο δράσης ανάλογα με τον οπλισμό του. Σε κάθε γύρο οι χαρακτήρες της κάθε ομάδας μπορούν να κινηθούν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ μπορούν να επιτεθούν μονάχα αν βρίσκονται στην κατάλληλη εμβέλεια. Αυτό αυτόματα καθιστά τις μάχες παρόμοιες με τις κινήσεις ενός σκακιστή, με τον παίκτη να πρέπει να προβλέψει εκ των προτέρων τις κινήσεις της AI – οι οποίες βαθμιαία γίνονται πιο απαιτητικές και δεν συγχωρούν λάθη- προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στην πολυπόθητη νίκη. Ωστόσο, το να επιτεθείτε απλά στον αντίπαλο δεν σας προσφέρει ιδιαίτερο προβάδισμα. Το να καταφέρετε πατώντας το ανάλογο κουμπί την σωστή στιγμή να προκαλέσετε critical damage θα σας οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση της κάθε μάχης και θα σας επιτρέψει να μαζέψετε zeal. Πρόκειται για μία ειδική μπάρα, η οποία φορτίζεται κάθε φορά που καταφέρνετε κάποιο critical hit ή κάποιο perfect dodge και σας επιτρέπει να εξαπολύσετε μία ειδική επίθεση που προκαλεί επιπλέον ζημιά και σας χαρίζει επιπλέον κίνηση πέρα του γύρου σας. Αν στα παραπάνω στοιχεία συμπεριλάβετε την πιθανή συνεργασία ορισμένων από τους χαρακτήρες σας μεταξύ τους, κάτι το οποίο δημιουργεί chain attacks, το σύστημα μάχης του τίτλου κρίνεται ως παραπάνω από ικανοποιητικό.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να ανεβάσουν το Utawarerumono: Mask of Truth σε επίπεδα Persona 5, αν το σύστημα μάχης δεν κατέληγε να ευνοεί σε υπερβολικό βαθμό τον παίκτη σε περίπτωση ήττας. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ηττηθούμε σε μία μάχη, δεν απαιτείται η επανέναρξή της, αλλά μπορούμε απλά να πραγματοποιήσουμε rewind στο σημείο που θέλουμε. Αυτό ίσως να φαντάζει ως ένας ιδιαίτερα ευρηματικός τρόπος επαναπροσέγγισης της στρατηγικής μας, μας στερεί ωστόσο την επιβράβευση της νίκης εφ’ όσον γνωρίζουμε πως ό,τι και να γίνει μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στο επιθυμητό σημείο. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι οι διάλογοι από ένα σημείο και μετά παραγίνονται πυκνοί και μακροσκελείς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ενώ η εμπειρία είναι ιδιαίτερα θετική και διασκεδαστική, οι μη έχοντες την απαιτούμενη υπομονή ίσως να την βρουν κουραστική

Συνοψίζοντας, το Utawarerumono: Mask of Truth αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η Atlus μπορεί να αναπτύξει πολύ αξιόλογους και απαιτητικούς RPG τίτλους. Αν και μερικά σημεία ίσως κουράσουν τον παίκτη, ο τίτλος αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για όσους ασχολούνται με RPG, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν έναν διαφορετικό, anime based τίτλο.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του review.

 

 

Related posts

Review – Fat Princess Adventures

Άκης Μαύρος

Review- Bulletstorm: Full Clip Edition

Review – Wolfenstein II: The Freedom Chronicles Part 2

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Login

Do not have an account ? Register here
X

Register