Image default
Reviews

Review – Late Shift

Κάθε επιλογή έχει την ανάλογη συνέπεια (;)


Εταιρεία ανάπτυξης: Ctrl Movie
Εταιρεία διάθεσης: Wales Interactive
Διάθεση:  Wales Interactive
Είδος: Interactive/ Cinematic FMV adventure Game

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Απριλίου 2017
Κυκλοφορεί για: PS4, Xbox One, PC
Το είδαμε σε: PlayStation 4
PEGI: 16


Το Late Shift είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα να συνδυαστεί ο κόσμος του κινηματογράφου με τον αντίστοιχο του gaming. Πρόκειται για ένα Cinematic FMV θρίλερ, το οποίο ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν περιπέτεια μυστηρίου. Πρακτικά, πρόκειται για ένα interactive game/movie, όπου οι αποφάσεις μας καθορίζουν την εξέλιξη της ιστορίας και τις πράξεις του πρωταγωνιστή.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Matt Thomson, ένας φοιτητής που έχει ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και δουλεύει σαν παρκαδόρος τα βράδια σε ένα προάστιο του Λονδίνου, έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει τα έξοδά του. Ένα βράδυ ενώ είναι στην δουλειά, καταλήγει χωρίς την θέλησή του να εμπλακεί σε μία μεγάλη ληστεία ενός πολύ σπάνιου διακοσμητικού αντικειμένου σε ένα γνωστό οίκο δημοπρασιών, ένα γεγονός το οποίο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον πρωταγωνιστή να προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του και ταυτόχρονα να προσπαθεί να σώσει την ζωή του. 

Με τον πρωταγωνιστή να είναι διάνοια στα μαθηματικά, όλες του οι αποφάσεις δεν θα μπορούσαν παρά να υπολογίζονται βάσει πιθανοτήτων. Ο ίδιος φαίνεται κάθε φορά που καλείται να λάβει μία σημαντική απόφαση, να ζυγίζει τις επιλογές του, δίνοντας και σε εμάς την δυνατότητα να διαλέξουμε την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα στην τροπή που θέλουμε να πάρει η πλοκή. Εφ’όσον μιλάμε για ένα Cinematic FMV τίτλο, είναι προφανές ότι οι αποφάσεις μας διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια και να προσφέρουν ένα αρκετά καλό replayability στον τίτλο, χάρη στα 14 διαφορετικά κεφάλαια που περιλαμβάνει καθώς και τα 7 διαφορετικά endings. Οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε είναι αρκετά ξεκάθαρες (πάντοτε διαλέγουμε μεταξύ δύο επιλογών) και ο χρόνος που μας δίνεται είναι τέτοιος ώστε να μην διακόπτεται η ροή της ταινίας. Καθώς ο πρωταγωνιστής καλείται να λάβει δραστικές και άμεσες αποφάσεις σε ελάχιστο χρόνο, ο παίκτης πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, ένα στοιχείο που βοηθάει σημαντικά στο λεγόμενο immersity, το επίπεδο δηλαδή που ο παίκτης ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή και ‘απορροφάται‘ από την εξέλιξη του τίτλου. Ωστόσο, άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι και η μη λήψη κάποιας απόφασης -ειδικά σε σημεία που καμία ενέργεια δεν σας φαίνεται ‘σωστή‘- αποτελεί και αυτό μία επιλογή, η οποία εξελίσσει την πλοκή του Late Shift κανονικά. 

Διαφορετικά τοπία και λήψεις από το Λονδίνο δημιουργούν ένα αρκετά ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα, ενώ η μουσική αλλάζει ρυθμό ανάλογα με τις αποφάσεις που αναγκάζουμε τον πρωταγωνιστή να λάβει. Η ίδια η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αν και σε αρκετά σημεία δεν είναι πιστευτή εξαιτίας της διαφορετικότητας των επιλογών που καλείται να εκτελέσει ο πρωταγωνιστής. Αν και σαφώς ένας άνθρωπος όταν δρα υπό καταστάσεις πίεσης αλλάζει και γίνεται πιο τολμηρός, φαντάζει ακραίο το γεγονός ένας πράος άνθρωπος μέσα σε 5 λεπτά να καταλήξει να διαπράξει φόνο, απλά και μόνο επειδή εμείς πραγματοποιήσαμε αυτήν την επιλογή. Ωστόσο, τόσο ο ηθοποιός που αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όσο και το υπόλοιπο cast δίνουν πειστικές ερμηνείες, σε βαθμό που ίσως τελικά και να μην αμφισβητήσουμε αυτές τις ‘ανορθόδοξες‘ εξελίξεις.

Ένα άλλο στοιχείο που θα ξενίσει ορισμένους κατά την διάρκεια του Late Shift είναι το κατά πόσον όντως ορίζουν την τύχη του πρωταγωνιστή μέσω των 180 διαφορετικών αποφάσεων μεταξύ των οποίων μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κατά το οποίο το αποτέλεσμα ήταν κοινό σε 2 διαφορετικά playthroughs ενώ πραγματοποίησα διαφορετική επιλογή την κάθε φορά, γεγονός που με έκανε να αμφισβητήσω το αν όντως οι αποφάσεις μου διαμόρφωναν το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η διαφορετικότητα των πράξεων έκαναν τον πρωταγωνιστή να μοιάζει σαν να υποφέρει από σύνδρομο πολλαπλών προσωπικοτήτων

Συνοψίζοντας, το Late Shift αποτελεί μία αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία, ειδικά για όσους επιθυμούν να απολαύσουν στιγμές χαλαρού gaming βλέποντας μία ταινία, κατά την διάρκεια της οποίας αλλάζουν οι ίδιοι την πλοκή. Το replayability του τίτλου σίγουρα εντυπωσιάζει, αν και θα υπάρξουν σίγουρα στιγμές που θα μείνετε αποσβολωμένοι εξαιτίας ορισμένων επαναλαμβανόμενων σημείων στην πλοκή, ανεξάρτητα από την διαφορετική επιλογή που πήρατε.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από την Wales Interactive για τις ανάγκες του review.

Related posts

Review – Little Nightmares

Review – JoJo’s Bizarre Adventure: Eyes of Heaven

Review – Little Nightmares: The Depths

Άκης Μαύρος

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Login

Do not have an account ? Register here
X

Register