Image default
Gaming PlayStation PlayStation 4 Pro Reviews

Review – Yakuza 0

Ένα άδειο οικόπεδο, μια μεγάλη ιστορία


Εταιρεία ανάπτυξης: SEGA
Εταιρεία διάθεσης: SEGA
Διάθεση: Zegetron S.A.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Ιανουαρίου 2017
Κυκλοφορεί για: PS4, PS3
Το είδαμε σε: PS4
PEGI: 17+


Η σειρά Yakuza αποτελείτε από action beat-em up παιχνίδια με μερικά στοιχεία RPG και είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές της SEGA στον χώρο του gaming. Έχοντας ξεκινήσει από την PlayStation 2 εποχή, η σειρά πλέον μετράει 6 canon τίτλους, 5 spin-offs, 2 remakes ενώ το Yakuza 6 αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χρόνο. Η Ιαπωνία δείχνει να αγαπάει τη σειρά, καθώς εκτός από τα παιχνίδια, έχουν κυκλοφορήσει βιβλία , Web TV σειρές και ταινίες. Δυστυχώς όμως, εδώ στη Δύση, δεν δείχνουμε αρκετά το ενδιαφέρον μας.

Το Yakuza 0, είναι τελευταίος τίτλος που ήρθε στη Δύση και μας πηγαίνει αρκετά πίσω στην ιστορία της σειράς. Συγκεκριμένα βρισκόμαστε στο 1988, στις περιοχές Kamurocho και Sotenbori οι οποίες είναι πλασματικές απεικονίσεις των πραγματικών περιοχών του Tokyo – Kabukicho, Sinjuku Golden Gai και Dotonbori της Osaka. Εκεί παίρνουμε στα χέρια μας, τους δύο πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, τα μέλη της Ιαπωνικής μαφίας Yakuza, Kazuma Kiryu και Goro Majima, οι οποίοι εμπλέκονται στα τρομερά γεγονότα της διαμάχης του “Empty Lot”, ενός άδειου οικοπέδου που όποια οικογένεια της Yakuza καταφέρει να το πάρει στα χέρια της, θα έχει τη μέγιστη δύναμη στην περιοχή. Στην οικογένεια Dojima, αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα από οτιδήποτε άλλο, καθώς όποιος από τους τρεις υπαρχηγούς καταφέρει να το πάρει, αυτόματα θα γίνει και ο επόμενος αρχηγός της, κάτι που ο Kiryu θέλει να εμποδίσει.

Η ιστορία στην αρχή ξεδιπλώνεται αργά αργά, μέσα από διάφορες συζητήσεις και cutscenes τα οποία αν δεν τα παρακολουθήσει κάποιος και τα προσπεράσει, ίσως χάσει το νόημα. Αυτό όμως είναι ένα μείον του τίτλου, επειδή αυτά τα cutscenes εκτός από μεγάλα είναι και πάρα πολλά. Εγώ προσωπικά έκατσα, τα είδα όλα και πραγματικά τα ευχαριστήθηκα καθώς είναι τόσο άψογα φτιαγμένα, που θα σας κάνουν να αναρωτιέστε, αν πραγματικά ο τίτλος αυτός ήταν για το PlayStation 3, γιατί στην Ιαπωνία κυκλοφόρησε και για την προηγούμενης γενιάς, κονσόλα της Sony.

Το παιχνίδι όμως δεν σταματά στα cutscenes, σύντομα παίρνεται τον έλεγχο των πρωταγωνιστών και ο ρυθμός αρχίζει να αλλάζει. Αν και τα γραφικά είναι της προηγούμενης γενιάς, δεν παρατήρησα frame drops, τα μοντέλα των πρωταγωνιστών είναι άψογα κατά την γνώμη μου και ο μικρός του κόσμος είναι γεμάτος καλούς και κακούς ανθρώπους που αν και τις περισσότερες φορές ανακυκλώνονται, υπάρχει μια ζωντάνια, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε στις νέες πιο επιτυχημένες σειρές που κυκλοφορούν στη Δύση. 

Στον τομέα του gameplay, το Yakuza 0 ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Συνδυάζει τόσο όμορφα το beat-em up μαζί με το RPG που ακόμη και το “button mushing” που εδρεύει στα περισσότερα παιχνίδια του είδους του, θα προσπαθήσετε να το αποφύγετε. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους : Πρώτον, επειδή οι περισσότερες εισροές των χρημάτων σας βασίζονται στα bonus μάχης που λαμβάνεται μετά από κάθε νίκη ενάντια στους αντιπάλους σας και δεύτερον επειδή μερικοί είναι φτιαγμένοι για να μην σας το επιτρέπουν και θα πρέπει να υιοθετήσετε μια νέα τακτική.

Τα χρήματα είναι το μόνο συνάλλαγμα του παιχνιδιού, καθώς το experience έχει πλέον αφαιρεθεί και εκτός από τις μάχες, τα κερδίζετε και μέσω των διαφόρων δουλειών που κάνουν οι Kiryu και Majima. Με αυτά μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν τα πάντα μέσα στο παιχνίδι όπως, διάφορα αντικείμενα αλλά και νέα skills για τους χαρακτήρες, μέσα από το menu των ικανοτήτων.
Άλλη μια μεγάλη καινοτομία, είναι η προσθήκη νέων στυλ μάχης για τους πρωταγωνιστές, που μπορείτε να τα αλλάξετε εν μέσω της μάχης, με το κάθε στυλ να έχει τα δικά του διαφορετικά takedowns.
Τα τρία αυτά στυλ μάχης για τον Kiryu είναι το Brawler, που είναι το σχεδόν ίδιο ισορροπημένο στυλ με αυτό που χρησιμοποιεί στα προηγούμενα παιχνίδια, το Rush, που είναι ένα γρήγορο στυλ πυγμαχίας και το Beast, το οποίο είναι ένα αργό στυλ αλλά πολύ δυνατό με τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα δίπλα σας για να χτυπήσετε τους εχθρούς σας.
Ταυτόχρονα ο Majima χρησιμοποιεί το Thug, που είναι ένα ισορροπημένο στυλ μάχης, το Slugger, που βασίζεται στην χρήση όπλων και το Breaker, ένα στυλ που βασίζεται σε κινήσεις χορού.

Όλα αυτά προσφέρουν αρκετό replayability στο παιχνίδι αφού υπάρχει και το Premium Adventure Mode το οποίο ξεκλειδώνεται αφού ολοκληρώσετε το παιχνίδι και σας δίνει την δυνατότητα να ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο ξεχάσατε ή δεν θέλατε να κάνετε την ώρα που προσπαθούσατε να τελειώσετε την ιστορία.

Τα στενά της κάθε περιοχής είναι δικά σας για να τα εξερευνήσετε με μια μεγάλη ποικιλία από minigames και collectibles, . Μπορείτε να τραγουδήσετε karaoke, να χορέψετε σε ξέφρενους ρυθμούς, να παίξετε μπιλιάρδο, βελάκια/darts, arcade παιχνίδια της SEGA, να στοιχηματίσετε σε catfights (πάλη γυναικών), να βγείτε για φαγητό, να ψαρέψετε αλλά και να εξασκήσετε τις δυνατότητες σας στη μάχη, μαθαίνοντας νέες κινήσεις από τους δάσκαλους του δρόμου. Τα collectibles έρχονται σε μορφή τηλεφωνικών καρτών και αν καταφέρετε να βρείτε αρκετά, τότε θα ανταμειφθείτε με ένα βιντεάκι, που είναι ακατάλληλο για ανηλίκους. 

Στον τομέα του ήχου, μία μίξη instrumental και rock μουσικής συνδυάζει άψογα τα γεγονότα που συμβαίνουν στην οθόνη εκείνη τη στιγμή, ενώ στον τομέα του voice acting, οι ηθοποιοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, παρά το γεγονός πως όλα είναι στα Ιαπωνικά, παρουσιάζοντας τους χαρακτήρες όπως έπρεπε και προσθέτοντας ύφος και πυγμή στα λόγια τους. Σε αυτό μας βοηθούν οι υπότιτλοι, να καταλάβουμε τι λένε, κάτι το οποίο θα χρειαστείτε όσοι δεν γνωρίζεται Ιαπωνικά. Παρ’όλα αυτά τα καλά, υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα στα cutscenes και αυτό είναι πως υπάρχουν τριών ειδών: Ένα στο οποίο χρησιμοποιούνται τα μοντέλα των χαρακτήρων, υπάρχουν υπότιτλοι αλλά όχι voice acting παρά μόνο κάποια μουγκρητά, ένα δεύτερο στο οποίο χρησιμοποιούνται πάλι τα μοντέλα, υπάρχουν υπότιτλοι αλλά όχι voice acting και ένα τρίτο στο οποίο τα μοντέλα είναι άψογα με τρομερό voice acting και lip syncing. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση καθώς μπορούσαν όλα να γίνουν όπως το τρίτο είδος, το οποίο είναι το καλύτερο από όλα.

Ο χρόνος που ξόδεψα στο παιχνίδι ήταν πάνω από 25 ώρες και αυτό χωρίς να συλλέξω όλα τα collectibles, να ασχοληθώ με όλα τα minigames και τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην κάθε περιοχή, και πιστέψτε με πως είναι αρκετά. Όπως ανέφερα και πιο πριν, το παιχνίδι προσφέρει αρκετό replayability μέσω του Premium Adventure Mode κάτι που θα σας κάνει να γυρνάτε με τις ώρες στους δρόμους ψάχνοντας κάποιον να δείρετε ή να κλειστείτε σε ένα ουφάδικο της SEGA προσπαθώντας να πιάσετε ένα συγκεκριμένο αρκουδάκι.
Οι fans των beat-em up σίγουρα θα το ευχαριστηθούν ενώ οι fans της σειράς Yakuza, ξέρουν τι τους περιμένει. 

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Zegetron S.A. για τις ανάγκες του Review. 


Διαβάστε επίσης : 


81ylbunwjjl-_sl1500_

Related posts

Το DLC του Tekken 7 προσθέτει δύο χαρακτήρες από άλλα παιχνίδια

Νώντας Κατσαρής

Νέο gameplay video για το Ghost Recon Wildlands

Έρχεται το καλοκαίρι το White Day: A Labyrinth Named School

2 comments

RubyGaming 10/02/2017 at 14:32

Μπράβο Νίκο ωραίο το review σου…

Νίκος Κατόγλου 12/02/2017 at 01:12

Ευχαριστώ 😉 Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας φέρνουμε τα reviews έγκαιρα, αλλά δυστυχώς με αυτό άργησα λιγάκι =/

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Login

Do not have an account ? Register here
X

Register