Image default
Editorials Features PC Αφιερώματα

10 συν 2 παιχνίδια στρατηγικής που όλοι αγαπήσαμε

Νοσταλγία στο έπακρο


Διανύουμε μια περίοδο στη gaming βιομηχανία στην οποία ο μέσος χρήστης έχει συγκεκριμένες προτιμήσεις και απαιτήσεις. Όπως πολλοί να διακρίνετε τα Action, Adventure και βέβαια τα διαχρονικά RPG παιχνίδια, συνδυασμένα με τα πιο εξελιγμένα γραφικά, τους εκκωφαντικούς ήχους και με μια πιο χολιγουντιανή προσέγγιση στην πλοκή, είναι αυτά που έχουν την πιο μεγάλη απήχηση στο gaming κοινό.

Κατ’ εμέ όμως λείπει κάτι βασικό από τα περισσότερα σημερινά games. Πλέον το μεγάλο ποσοστό των παιχνιδιών δεν ζητούν από τον παίχτη ιδιαίτερη σκέψη για την επιτυχία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις την σειρά Dark Souls, ελάχιστα Puzzle games και κάποια εξεζητημένα tactical shooters συναντούμε πολλά games με εύκολους αντιπάλους -σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας-, εύκολους γρίφους και ελάχιστη απαίτηση για προσχεδιασμό. Βέβαια δεν έχουν την υποχρέωση να έχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτά τα παιχνίδια.

Αυτό που θα κλείσει αυτό το κενό λοιπόν, είναι η επιστροφή των Strategy παιχνιδιών. Τα παιχνίδια στρατηγικής από τη φύση τους δίνουν στον παίχτη τροφή για σκέψη. Πρώτα απ’ όλα για να ανταποκριθείς στη φιλοσοφία του παιχνιδιού χρειάζεται επαγρύπνηση, διορατική σκέψη και καλή γνώση του παιχνιδιού. Ακόμα και για τους καλύτερους τα πιο δύσκολα επίπεδα των παιχνιδιών στρατηγικής αποτελούν πρόκληση.

Εκτός από το παραπάνω το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών είναι το κάτι ξεχωριστό στο gameplay του, διαφέροντας απ’ όλα τα υπόλοιπα. Ο κάθε παίχτης αισθάνεται στρατηγός, αυτοκράτορας, πρόεδρος, διευθυντής κτλ και καλείται να διοικήσει στις περιπτώσεις ένα στρατό, έναν λαό, ένα πολιτισμό ή μια εταιρία. Η τακτική όπως και η ηγετική ικανότητα είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας σε αυτήν την κατηγορία από games.

Αλλά πέρα από αυτήν την αίσθηση του αρχηγού και τον υψηλό ανταγωνισμό με τον αντίπαλο τα strategy παιχνίδια δεν υστερούν ούτε σε σενάριο, ούτε σε τεχνικό τομέα. Συναρπαστικά γεγονότα από την ιστορία του κόσμου ή αγωνιώδεις περιπέτειες εξερεύνησης σε άγνωστους κόσμους είναι για τα περισσότερα strategy η βάση, με συνοδεία επικής μουσικής κι ενός πιο καλλιτεχνικού και animated περιβάλλοντος. Γι’ αυτό το λόγο σήμερα θα ήθελα να θυμηθούμε παρέα 10 από τα πιο λατρεμένα παιχνίδια στρατηγικής όλων των εποχών, που άλλαξαν την πορεία του gaming.

σειρά αρίθμησης είναι κατά χρονολογική σειρά και όχι κατά σειρά προτίμησης.)

1. Age of Empires II (1999)

Από κει ξεκίνησαν όλα… Το Age of Empires 2 ήταν το παιχνίδι που έδωσε μια δυνατή κλωτσιά στη μηχανή για να ξεκινήσει να δουλεύει. Συγκεκριμένα με την κυκλοφορία του τα παιχνίδια στρατηγικής εισήλθαν για πρώτη φορά δυναμικά στον χώρο του gaming, και οι χρήστες άρχισαν μαζικά να στρέφονται προς αυτά. Για να ακριβολογούμε το AoE 2 θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα από τα καλύτερα Real Time Strategy που γνώρισε η gaming βιομηχανία, και όχι άδικα. Απολαυστικό gameplay, πρωτοφανές για εκείνη την εποχή σενάριο και μεγάλη ποικιλία από πολιτισμούς, μονάδες και πολλαπλούς τρόπους προσέγγισης για την νίκη. Απόδειξη σε όλα αυτά είναι πως κυκλοφόρησε το τελευταίο DLC να κυκλοφορεί το 2016, 18 χρόνια από το λανσάρισμα του ! Τέλος πρέπει να αναφέρουμε πως κυκλοφόρησε για Playstation 2 και Nintendo DS εκτός του PC.

2. Empire Earth (2001)

Το Empire Earth πατώντας στα βήματα του AoE μας προσέφερε μια νέα προοπτική για τα RTS. Η προσθήκη ενός συστήματος “ψυχολογίας” για τον λαό και τους στρατιώτες έδωσε ένα πιο ρεαλιστικό αντίκτυπο ενός πολιτισμού. Ακόμη ξεχώρισε καθώς από την προϊστορική εποχή κατέληγε στο διάστημα, με τις εναλλαγές να είναι πολλές όπως και η μεγάλη πληθώρα από αναβαθμίσεις και μονάδες. Το Campaign αποτελούνταν από 4 εκστρατείες με τέσσερεις διαφορετικούς λαούς μέσα σ’ αυτούς ο Ελληνικός. Δυστυχώς η συνέχεια του τίτλου δεν ήταν αντάξια του πρώτου κομματιού της σειράς.

3. Warcraft 3 (2002)

Κάπου εδώ μπήκε στο χορό κι η Blizzard, με δύο όχι και τόσο εντυπωσιακά Warcraft έρχεται για να ταρακουνήσει τα νερά με το τρίτο μέρος της σειράς. Εκμεταλλευόμενοι την πρόοδο στα τεχνολογικά μέσα και την αγάπη του κόσμου για το είδος έφερε ένα RTS που συνάρπασε τα πλήθη. Χρησιμοποιώντας το δικό της μοναδικό lore έχτισε ένα κόσμο φαντασίας στον οποίο η στρατηγική ήταν πιο δύσκολη από ποτέ καθώς οι περιορισμένες ύλες, ο γρήγορος ρυθμός και οι στενοί χάρτες άγχωναν τον παίχτη. Το παιχνίδι εκτόξευσε το DLC Reigns of Chaos με αρκετές διορθώσεις και προσθήκες. Σημαντικό είναι να πούμε πως και αυτό παραμένει διαχρονικό με πολλούς παίχτες να είναι ενεργοί έως και σήμερα αλλά και μία τεράστια για τα strategy δεδομένα e-sport διοργάνωση.

4. Age of Mythology (2002)

Με μια τεράστια επιτυχία στην πλάτη τα Ensemble Studios έφεραν τρία χρόνια μετά το AoE 2 άλλη μία τεράστια επιτυχία που δεν ήταν άλλη από το Age of Mythology. Όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του αφορούσε τη μυθολογία με μεγάλους πρωταγωνιστές την Ελληνική, την Νορβηγική κι Αιγυπτιακή και αργότερα αυτήν των Ατλάντων. Ευτυχώς για όλους μας οι δημιουργοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την μυθολογία δημιουργώντας ένα επικό σενάριο. Επιπροσθέτως το Age of Mythology απογείωσε το σύστημα ανάπτυξης και μάχης με τον παίχτη να απολαμβάνει την διαχείριση της οικονομίας και τις πολλές της πτυχές, την επιλογή θεοτήτων, την χρήση μυθολογικών τεράτων αλλά και την αμφίρροπη μάχη με τα πολλά της μυστικά. Και γι αυτό το παιχνίδι η υποστήριξη δε σταμάτησε ποτέ με την Κινεζική μυθολογία να προστίθεται μόλις πριν λίγους μήνες.

5. Rise of Nations (2003)

Το Rise of Nations είναι σημείο ορόσημο στην κατηγορία των παιχνιδιών στρατηγικής. Αν θα θέλαμε να αναφερθούμε πως μοιάζει ένα RTS θα δείχναμε αυτό, καθώς περιέχει τα πάντα που χρειάζεται ένα παιχνίδι αυτού του είδους. Πρώτα απ’ όλα πρόσθεσε το “τεχνολογικό δέντρο”, τα παγκόσμια θαύματα και τα πολιτεύματα, τα οποία προσέδωσαν μία πιο περίπλοκη και αναλυτική μορφή στην διαχείριση της οικονομίας και του στρατού κάνοντας τη διοίκηση του πολιτισμού σας να μοιάζει σαν αληθινή. Επίσης η πληθώρα των λαών και οι πέντε εκστρατείες με πιο ενδιαφέρουσες αυτές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ψυχρού Πολέμου έφτασαν το ενδιαφέρον των παιχτών στα ύψη. Τέλος το καλά δομημένο Multiplayer/Lan Mode κατάφερε να ενώσει τους παίχτες σε πολλά Lobbies, δυστυχώς δεν κράτησαν όσο τα υπόλοιπα παιχνίδια.

6. Rome Total War (2004)

Το τρίτο από τα πάρα πολλά πλέον Total War είναι σταθμός στην σειρά. Από τα δύο προηγούμενα φαινόταν πως ετοιμαζόταν κάτι καλό, και όντως ήρθε με το Rome: Total War. Το ιδιαίτερο για τα Total War ήταν η έμφαση όχι στην οικονομία αλλά αποκλειστικά στη μάχη. Θα έλεγε κανείς πως δε θα ήταν τόσο ενδιαφέρον κάτι τέτοιο όμως δεν είναι έτσι. Το παιχνίδι καλεί τον παίχτη να επιλέξει τις μονάδες του, να τις παρατάξει κατάλληλα και να τις ρίξει στη μάχη ιδανικά ώστε να εξουδετερώσει τον αντίπαλο. Με λίγα λόγια ο χρήστης παίρνει τον ρόλο του στρατηγού που βρίσκεται εντός της μάχης και καθοδηγεί τους άνδρες του στις βάρβαρες σφαγές. Η επιτυχία του υπήρξε κινητήριος δύναμη για να απολαμβάνουμε τα Total War έως σήμερα με το τελευταίο να είναι το Total War: Attila (2016).

7. Company of Heroes (2006)

Το Company of Heroes αποτελεί το καλύτερο Strategy παιχνίδι που αναφέρεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρώτα να πούμε πως είναι ένα λίγο διαφορετικό RTS με τον παίχτη να ελέγχει μερικούς λόχους από στρατιώτες που κατευθύνονται στις αντίπαλες βάσεις. Κατά το Campaign χρειάζεται καλή διαχείριση των μονάδων καθώς είναι εξαιρετικά περιορισμένες και τα objectives απαιτητικά. Η ειδοποιός διαφορά είναι πως η παραγωγή των μονάδων είναι ελάχιστη καθώς το παιχνίδι εστιάζει στην κίνηση των μονάδων και στον αιφνιδιασμό του αντιπάλου. Βέβαια υπάρχουν modes και επίπεδα, ιδιαίτερα στο Online που η οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο αλλά και πάλι χρειάζεται καλή παράταξη των μονάδων. Αυτό που θα σας μείνει είναι σίγουρα το συναίσθημα του πολέμου του 20ου αιώνα από τις απώλειες που θα έχετε.

8. StarCraft 2 (2010)

Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο StarCraft το οποίο έφερε πραγματικά πανικό αλλά το δεύτερο μέρος ήταν πραγματικά κάτι το απίστευτο. Το StarCraft 2 έπαιρνε μέρος στο διάστημα με τον παίχτη να ταξιδεύει σε άγνωστα νερά με το στρατό του. Κι αυτό όπως το Company of Heroes που προαναφέραμε δίνει βαρύτητα στην σύνταξη των μονάδων και την μάχη παρά την οικονομία έχοντας όμως σαν βάση την παραγωγή των κατάλληλων μονάδων για την επιβίωση. Επίσης μας άφησε ένα Multiplayer στο οποίο οι παίχτες απόλαυσαν άπειρες ώρες gameplay και τις ομάδες των e-sports να το αγκαλιάζουν φτιάχνοντας πολύ μεγάλα πρωταθλήματα StarCraft II. Τέλος σημαντικό είναι να πούμε πως επιβιώνει μέχρι σήμερα και κρατά τους fan του Strategy απασχολημένους.

9. Sid Meier’s Civilization V (2010)

Η λέξη αριστούργημα είναι λίγη γι’ αυτό το παιχνίδι. Η 2K Games προσπάθησε πολλές φορές να φτιάξει το ιδανικό παιχνίδι στρατηγικής, με το IV μπορώ να πω πως μπήκε σοβαρά στον ανταγωνισμό, αλλά το πέμπτο Civ απογείωσε το franchise. Οι developers με το Civilization επέλεξαν να μη κάνουν άλλο ένα RTS αλλά να δημιουργήσουν ένα Turn-Based Strategy με σαφώς πιο αργό ρυθμό αλλά με έμφαση στη λεπτομέρεια. Ξεκινώντας από μία πόλη το 3500 π.Χ ο παίχτης καλούνταν να επεκταθεί στον παγκόσμιο χάρτη μέχρι την εποχή της πληροφορίας και να επικρατήσει έναντι των αντιπάλων. Για πρώτη φορά παιχνίδι είχε τέσσερις τρόπους νίκης: Την πολιτιστική, την τεχνολογική, την διπλωματική και αυτή της κατάκτησης δίνοντας στον παίχτη κάθε φορά διαφορετικές επιλογές για το πως θα στήσει το σχέδιο του. Ακόμη διέθετε πολύ έξυπνη προσέγγιση στο κομμάτι της οικονομίας του πολιτισμού αλλά και τεράστιο αριθμό μονάδων. Το Civilization V μέχρι και πέρυσι ήταν από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στο Steam με το Single και το Multiplayer να έχουν replayability για πάρα, πάρα πολύ καιρό. Αξιοσημείωτο είναι πως οι παίχτες σε κάθε παιχνίδι όταν είχαν παίξει πολλές ώρες έλεγαν “Ένα γύρο ακόμη…” αλλά ποτέ δεν ήταν ο τελευταίος…, με την εταιρία να το κάνει motto της.

10. Tropico 4 (2011)

Φτάσαμε στο τέλος της δεκάδας και για εδώ επέλεξα ένα παρεξηγημένο παιχνίδι. Η σειρά Tropico αναπτύχθηκε από την Kalypso Media ένα μικρό studio σε σχέση με τα προηγούμενα όμως έδωσε μια υπέροχη σειρά 5 παιχνιδιών στρατηγικής. Το τέταρτο μέρος λοιπόν όπως και τα υπόλοιπα σας δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται ο “El Presidente(Πρόεδρος, δικτάτορας… πείτε το όπως θέλετε…) και να φτάσετε το Tropico ένα μικρό νησί της Καραϊβικής να γίνει το κέντρο του κόσμου. Το Tropico 4 ανταποκρίνεται με τεράστια ακρίβεια στην οικονομία ενός πραγματικού κράτους με τον παίχτη να νιώθει όντως σαν ηγέτης κράτους καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί τις παροχές, τις δυνάμεις ασφαλείας, τις εισαγωγές και εξαγωγές προιόντων του νησιού αλλά και παράλληλα να κρατηθεί στην εξουσία από εκλογικούς αντιπάλους, αντάρτες, πραξικοπηματίες αλλά και από τις ξένες δυνάμεις όπως οι Η.Π.Α και η Ε.Σ.Σ.Δ. Συνδυασμένο με ένα campaign με πολύ ίντριγκα, κι ένα υπέροχο γραφικό περιβάλλον δίνει στον χρήστη μία αξέχαστη εμπειρία.

 

Τώρα θα με ρωτήσετε γιατί άφησα τα επόμενα δύο στο τέλος, η απάντηση δεν είναι πως είναι χειρότερα ή καλύτερα από τα υπόλοιπα αλλά είναι τα πιο πρόσφατα και από τα λίγα καινούρια που αξίζει να διαθέτει σήμερα το αγοραστικό κοινό. Και τα δύο θέλω να τονίσω πως είναι της 2K Games της μόνης εταιρίας που δημιουργεί παιχνίδια στρατηγικής μέχρι και σήμερα. Το πρώτο δεν είναι άλλο από το…

11. XCOM 2 (2016)

Το XCOM για όσους δε γνωρίζουν είναι μια μίξη, Action και Turn-Based Strategy. Η αλήθεια είναι πως μου θύμισε πολύ StarCraft και Final Fantasy. Ο λόγος είναι γιατί το παιχνίδι σε καλεί να αντιμετωπίσεις τους αντιπάλους με τους στρατιώτες σου κάνοντας μία κίνηση την φορά αλλά και παράλληλα να τους μετακινείς ανάμεσα στα σημεία κάλυψης με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικοί αλλά και ασφαλείς. Πριν από τη μάχη ο παίχτης πρέπει να διαλέξει τα κατάλληλα όπλα για τον λόχο του καθώς έξω τον περιμένουν διάφοροι τύποι εξωγήινων μορφών έτοιμοι να τους κατασπαράξουν. Η γραμμικότητα του ίσως να μην αρέσει σε πολλούς αλλά σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά strategy της εποχής

12. Sid Meier’s Civilization VI (2016)

Είναι αυτό που λέμε το καλύτερο για το τέλος. Έπος, έπος, έπος !!! Όσο κι αν λάτρεψαν οι οπαδοί των Strategy το προηγούμενο Civilization εδώ τα πράγματα ξέφυγαν. Αυτό που χρειάστηκε να κάνει η 2K ήταν να πάρει το Civilization V και να τελειοποιήσει ότι έλλειπε και ναι το έκανε. Το Civilization VI με τη πλέον διασκεδαστική ανάπτυξη της πόλης και η πολύπλοκη διαχείριση της, τον ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αριθμός μονάδων, το νεοφώτιστο “Civics Tree”, τις πολλές επιλογές στις μορφές κυβερνήσεων και τέλος με την απίστευτη αλληλεπίδραση στη διπλωματία με τους υπόλοιπους παίχτες έφτιαξε ένα ρεαλιστικότατο Turn-Based Strategy που πραγματικά δεν υστερεί σε τίποτα. Δε θα φοβόμουν να το χαρακτηρίσω το καλύτερο Strategy παιχνίδι όλων των εποχών, παρ’ ότι έχει το πλεονέκτημα του καινούριου, γιατί δεν είναι η τεχνολογική υποστήριξη που το έκαναν τόσο καλό αλλά η ευρεσιτεχνία των δημιουργών του. Προσωπικά υπολογίζω πως το συγκεκριμένο παιχνίδι θα με κρατήσει για τα επόμενα 2-3 χρόνια με τις τόσες του προοπτικές.

Κλείνοντας το μόνο που θέλω να αναφέρω είναι ανεξάρτητα από το τι σας αρέσει, επιβάλλεται να δοκιμάσετε ένα τουλάχιστον παιχνίδι στρατηγικής, όχι σαν gamer αλλά και σαν άνθρωπος. Αυτό το είδος των παιχνιδιών εξασκούν τις πνευματικές ικανότητες, μας ηρεμούν αλλά και μας μαθαίνουν έμμεσα και ιστορικά γεγονότα που ίσως δε γνωρίζαμε. Για τους παλιούς που γνωρίζουν τι θα πει Strategy θα ήθελα να τους προτείνω να θυμούνται που και που αυτά τα παιχνίδια όταν δεν έχουν κάτι καινούριο να παίξουν γιατί θεωρώ πως είναι η μόνη κατηγορία ίσως μαζί με τα FPS που η διαχρονικότητα της και το replayability φτάνει στο μέγιστο.

Related posts

Gaming κυκλοφορίες – Ιανουάριος 2017

Άκης Μαύρος

Και στην Ευρώπη η συλλεκτική του Sonic Mania

Άκης Μαύρος

Ξεκίνησε το Steam Halloween Sale

3 comments

Νικόλας Διαμαντής 22/01/2017 at 13:41

Πολύ ωραίο άρθρο Κώστα. Τέτοια ιδιαίτερα παιχνίδια θα έχουμε να θυμόμαστε, γιατί πλέον το πολύ πίου-πίου καταντά ανούσιο.

Νίκος Κατόγλου 22/01/2017 at 20:33

Άλλο ένα θαυμάσιο άρθρο !

Εγώ όταν έπαιζα στο PC, πιο πολύ την έβγαζα με παιχνίδια στρατηγικής. Μερικά από αυτά είναι τα Age of Empires 1/2, Age of Mythology, Company of Heroes, Stronghold: Crusaders, Warlords Battlecry 2..
Ένα που δεν ανέφερες και νομίζω πως ξεχνάμε, είναι το Cossacks. Είχα ξοδέψει ατέλειωτες ώρες παίζοντας και μαθαίνοντας για αρκετούς πολέμους που δεν γράφουν τα βιβλία μας. Παραμένει μία από τις παλιές καλές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας..

Siderokefalos 23/01/2017 at 10:39

Καλημέρα ! καταπληκτικό άρθρο αλλα θεωρώ κακώς δεν αναφέρθηκε το πρώτο starcraft που βγήκε το ’98 αντί του καινούργιο! το παλιό είχε φανταστικά soundtrack και μοναδικές αποστολές και ιστορία… Αν και το καινουργιο τα εξέλιξε όλα αυτα εκτός όμως της μουσικής.

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Login

Do not have an account ? Register here
X

Register