Image default
Gaming Reviews

Review – Project Cars: GOTY Edition

Το ολοκληρωμένο πακέτο.


Έχει περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του Project Cars, που αντίκρισε μία μίξη θετικών, αλλά και αρνητικών κριτικών, λόγω των αμέτρητων bugs που διακατείχαν τον τίτλο την περίοδο της κυκλοφορίας του. Ύστερα από 12 μήνες, η Slightly Mad Studios μας προσφέρει μία Game of the Year έκδοση του τίτλου, η οποία περιέχει όλες τις ενημερώσεις και τα patch, καθώς και όλα τα Dlc, που έχουν κυκλοφορήσει όλον αυτόν τον καιρό, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά το “πακέτο” της. Αξίζει, όμως, η επαναγορά του τίτλου για όσους κατέχουν ήδη την αρχική έκδοσή του, ή αποτελεί απλά ένα ολοκληρωμένο πακέτο που απευθύνεται μονάχα σε αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί μαζί του εξ αρχής;

maxresdefault

Η ανανεωμένη αυτή έκδοση, ισχυρίζεται ότι περιέχει πάνω από 500 διορθώσεις και αλλαγές, μαζί με 50 συν νέα αυτοκίνητα(125 στο σύνολο), 60 συν liveries,δημιουργημένα από το community του παιχνιδιού, καθώς και 4 καινούργιες πίστες, ανεβάζοντας το σύνολό τους στις 100 πίστες που καλύπτουν 35 διαφορετικές τοποθεσίες. Τέλος, αποκλειστικότητες της GOTY έκδοσης αποτελούν 2 νέα αμάξια από την Pagani,το Zonda Revolucion και το Huayra BC και το εικονικό Nurburgring Combined Nordschieife + GP circuit. Πέρα από τα αμάξια και τις πίστες, όμως, αυτή η έκδοση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω για τους παλιούς κατόχους του τίτλου.

Όλα είναι όπως ακριβώς υπήρξαν και στην αρχή του τίτλου. Το Project Cars, αποτελεί ακόμη ένα βαθύ και πολύ απαιτητικό racing simulator, που χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση και ενασχόληση από τον παίχτη προκειμένου να απολαύσει την πλήρη εμπειρία, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα από τα πιο προσβάσιμα και ανταποδοτικά παιχνίδια του είδους του. Πρακτικά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στον τίτλο, και ας μην ασχολείται με παιχνίδια οδήγησης. Η πληθώρα ρυθμίσεων που έχει επιτρέπει σε όλους, από τον πιο αρχάριο μέχρι και τον πιο προχωρημένο, να προσαρμόσει την εμπειρία στα μέτρα του και να την απολαύσει όπως εκείνος ορίζει και επιθυμεί. Δεν θέτει όρια, ούτε έχει απαιτήσεις από τον παίχτη, απλά του προσφέρει την εμπειρία και αφήνει τον ίδιο να την προσαρμόσει. Αν και η τιμονιέρα είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος χειρισμού του παιχνιδιού, ο χειρισμός έχει μια εξίσου δίκαιη και αρκετά καλή μεταχείριση και στο χειριστήριο για όσους δεν κατέχουν μία.

Αυτή η προσβασιμότητα και η ελευθερία επιλογής εξαπλώνεται σε όλη την δομή του τίτλου. Δεν υπάρχουν στόχοι, ούτε αμοιβές. Όλα τα αυτοκίνητα και οι πίστες είναι προσβάσιμα από την αρχή και τίποτα δεν απαιτεί ξεκλείδωμα. Οι στόχοι τοποθετούνται από τον παίχτη και τις επιθυμίες του, το παιχνίδι απλά του παρέχει τα εργαλεία και τον αφήνει ελεύθερο να εστιάσει εκεί που ο ίδιος αποφασίζει. Το ίδιο σκεπτικό υπάρχει και στο career mode,το οποίο καλύπτει μία μεγάλη γκάμα μηχανοκίνητου αθλητισμού, από καρτ των 125cc, έως και την F1(που ονομάζεται  FA λόγω θεμάτων με το licensing της διοργάνωσης). Ο παίχτης επιλέγει από που θα ξεκινήσει, που θα παραμείνει ή αν θα σταματήσει και θα αλλάξει δρόμο στην καριέρα του στη μέση μιας σεζόν. Υπάρχει μία απόλυτη ελευθερία, η οποία ενώ φαίνεται αρχικά πως επιβαρύνει τον τίτλο και δεν του δίνει ξεκάθαρο “δρόμο”, στην πραγματικότητα προσφέρει μια πιο ρεαλιστική εμπειρία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι έχουν όλοι τον ίδιο τύπο δόμησης και εκτέλεσης. Στο Project Cars ο παίχτης ορίζει την πορεία του, και όχι το παιχνίδι γι’ αυτόν.

Project-CARS-52

Το επίπεδο του ρεαλισμού που προσπάθησε να επιτύχει η εταιρία φαίνεται και από τα αυτοκίνητα του τίτλου. Αν και υπάρχουν κάποιες σημαντικές απώλειες σε σχέση με άλλους τίτλους, όλα τα αμάξια που περιέχονται εδώ είναι διαφορετικά και το καθένα χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση. Είναι εντελώς διαφορετική η αίσθηση οδήγησης ενός Superkart σε αντίθεση ενός Prototype ή ενός Touring αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και για τις τοποθεσίες του τίτλου. Όλες έχουν μια ξεχωριστή αίσθηση και ανταπόκριση σε κάθε διαφορετικό καιρικό φαινόμενο, κάνοντας την οδήγηση πολύ πιο ευχάριστη. Βέβαια, ο ρεαλισμός αυτός, μεταφέρεται και στις επιλογές που υπάρχουν διαθέσιμες, από την ρύθμιση και την αποθήκευση στρατηγικών στα pit, έως και την εκτενή ρύθμιση του κάθε στοιχείου του αυτοκινήτου ανάλογα με την κάθε πίστα ή και καιρικό φαινόμενο που προκύπτει σε αυτήν. Η αίσθηση που αφήνει η συνολική εμπειρία είναι, κατά την γνώμη μου, μία από τις καλύτερες που υπάρχουν διαθέσιμες προς το παρόν, ειδικά στις κονσόλες.

Το ίδιο μπορεί να αναφερθεί και για τον τεχνικό τομέα του τίτλου. Τα γραφικά του είναι αρκετά λεπτομερή και όμορφα και δίνουν μία έντονη αίσθηση αληθοφάνειας στις τοποθεσίες και τα αυτοκίνητα, καθώς και τα weather effects  του δεν απογοητεύουν στο ελάχιστο. Είναι πραγματικά πανέμορφο να οδηγάς έχοντας απέναντί σου το ηλιοβασίλεμα, να τρέχεις μέσα στην καταιγίδα, ή ακόμη και να παρατηρείς την αλλαγή της ημέρας καθώς βρίσκεσαι σε έναν 24ωρο αγώνα αντοχής στο Le mans. Ο ήχος αποτελεί, επίσης, ένα πολύ δυνατό κομμάτι του, με κάθε μηχανή να έχει διαφορετικό και ξεχωριστό ήχο και η έντασή του ανταποκρίνεται πλήρως στο αντίστοιχα πλούσιο οπτικό κομμάτι του τίτλου. Πραγματικά, ο ήχος που έχουν τα αυτοκίνητα της F1 είναι εντυπωσιακός και με είχε αφήσει πολύ ευχαριστημένο από την ωμότητα του.

6980101_orig

Το Project Cars αποτελεί πλέον έναν από τα καλύτερα racing simulator που βρίσκονται στην αγορά αυτή την στιγμή και η υποστήριξη που έχει δεχτεί από την Slightly Mad Studios και από το community του από την στιγμή της κυκλοφορίας του έχει αφαιρέσει τα περισσότερα προβλήματα που πρωτοείχε. Η GOTY έκδοση είναι το ιδανικό πακέτο για όσους δεν έχουν επενδύσει ακόμη στον τίτλο, δυστυχώς όμως δεν προσφέρει κάτι παραπάνω εκτός από τα ήδη διαθέσιμα Dlc στους ήδη κατόχους της αρχικής έκδοσης, αφού τα updates και τα patches που έχει, ήδη περιέχονται και σε εκείνη την έκδοση. Απευθύνεται κυρίως σε νέους παίχτες, καθώς όσοι κατέχουν τον τίτλο μπορούν να αποκτήσουν όλα τα Dlc σε μία περισσότερο προσιτή τιμή σε σχέση με την τιμή της GOTY έκδοσης. Παρόλα αυτά, το Project Cars είναι ανεπιφύλακτα ένας πολύ δυνατός τίτλος που αξίζει τον χρόνο και την αφοσίωση που απαιτείται για την απόλαυσή του.

 

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από τη Bandai Namco Entairtainment – Hellas για τις ανάγκες του Review. 

Related posts

Review – Resident Evil Zero HD

Άκης Μαύρος

Review – Nintendo Switch

Άκης Μαύρος

Review – Sniper Elite 4

2 comments

Giannis Panagopoulos 30/12/2016 at 19:55

Και αυτό και το forza με ενθουσίασαν πολύ και δεν είμαι και πολύ του racing

Siderokefalos 30/12/2016 at 21:29

Δικοπο μαχαιρι η αμεση προσβασιμοτητα και να τα εχει ολα ξεκλειδωτα εξαρχης…. επισης ουτε στοχοι ουτε αμοιβες ηδη διωχνει το κινητρο του να ασχοληθεις παραπανω απο τις αρχικες ωρες ενθουσιασμου…. Επισης οτι το ειναι απο τα καλυτερα racing simulator στην αγορα ειναι μεγαλη κουβεντα… θετικο παντως ειναι το οτι το καθενα συμεπεριφερεται διαφορετικα στην οδηγηση…Για τους φανς της γρηγορης οδηγησης ισως αξιζει παραπανω.

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Login

Do not have an account ? Register here
X

Register