Image default
Gaming PC PlayStation Reviews Xbox

Review – This War of Mine: The Little Ones

In war, kids are still kids…


I dream of giving a birth to a child who will ask, mother what was war? Και με αυτήν την φράση της αμερικανίδας συγγραφέα, Eve Merriam θα ήθελα να ξεκινήσω την παρουσίαση του πολύ ξεχωριστού και ιδιαίτερου This War of Mine: The Little Ones, ένας τίτλος ο οποίος και μας παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του πολέμου που δε θα μας δείξει ποτέ κανένα Call Of Duty ή Battlefield καθώς καταγράφει την σκληρή, και ταυτόχρονα δραματική εμπειρία πολέμου με το ένστικτο της επιβίωσης να κυριαρχεί σε κάθε στιγμή του gameplay του. Σε αυτή την έκδοση του τίτλου έχει προστεθεί η δυνατότητα να υπάρχουν και μικρά παιδιά στην ομάδα μας. Από την ανεμελιά και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, οι μικροί πρωταγωνιστές του τίτλου καταλήγουν να βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται κομμάτια, να καταρρέουν τα πάντα γύρω τους, από τη μια στιγμή στην άλλη. Μαζί τους, μέσα από τα γλυκά και αθώα τους μάτια, βιώνει και ο παίχτης όσα προκαλεί ο πόλεμος στα παιδιά.

Η έκδοση του This War of Mine: The Little Ones για τις οικιακές κονσόλες, PS4 και Xbox One, περιλαμβάνει τον αρχικό τίτλο που είναι ήδη διαθέσιμος για τα PC καθώς επίσης και το αποκλειστικό περιεχόμενο των Child Survivors, μαζί με όλα τα DLCs που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού στο PC. Στο The Little Ones θα πρέπει να προστατέψετε και να φροντίσετε τα μικρά παιδιά, καθώς αυτά συνεχίζουν να ζουν σε ένα ερειπωμένο από τον πόλεμο περιβάλλον με τον τρόπο που μόνο τα παιδιά ξέρουν να κάνουν. Θα πρέπει να τα μορφώσετε και να σχηματίσετε συναισθηματικούς δεσμούς μαζί τους, καθώς θα μάχεστε να επιβιώσετε σε αυτόν τον σκληρό κόσμο ακολουθώντας την μοναδική στο είδος της αφήγηση.

this_war_of_mine

Αν κάποιος χαρακτήρας αρρωστήσει θα πρέπει να το δώσετε γρήγορα φάρμακο.

Το This War of Mine εξελίσσεται στην Βοσνία και πιο συγκεκριμένα στην κατεστραμμένη πόλη του Σαράγιεβο.Εμείς ελέγχουμε μια ομάδα από ορισμένους αποκλεισμένους ανθρώπους εντός της της εμπόλεμης ζώνης και θα πρέπει να να επιβιώσουμε μέχρι να λήξει αυτός ο πόλεμος. Η παραπάνω αποστολή μόνο εύκολη δεν είναι όπως θα δείτε παρακάτω. Σενάριο αυτό καθ’ αυτό δεν υπάρχει και όλα αφορούν την επιβίωση των χαρακτήρων μας. Υπάρχουν βέβαια κάποια γεγονότα και εξελίξεις όσο προχωράμε στο παιχνίδι τα οποία εμπλουτίζουν λίγο το περιεχόμενο του τίτλου όπως πχ το να έρθουν δυο παιδάκια στο καταφύγιο μας και να μας ζητήσουν φάρμακα για την άρρωστη μητέρα τους, αλλά όλα αυτά παίζουν δευτερεύοντα ρόλο καθώς ο βασικός στόχος του τίτλου είναι πάντα η επιβίωσή μας ως την επόμενη μέρα.

Εδώ, η παραμικρή ενέργεια που θα κάνετε ή που δε θα κάνετε έχει αντίκτυπο. Από το πρώτο ζώο που θα σκοτώσουμε για τροφή, τον πρώτο άνθρωπό που θα σκοτώσετε για να κλέψετε τα πράγματα του ή ακόμη να συναντήσετε κατά την διάρκεια της εξερεύνησης ενός σπιτιού κάποιον στρατιώτη ο οποίος και έχει στριμώξει μια γυναίκα και την βιάζει αποτελούν γεγονότα τα οποία και θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη των χαρακτήρων σας τα οποία και μπορούν να οδηγήσουν τον εκάστοτε χαρακτήρα στο να γίνει αλκοολικός, να τον πιάσει κατάθλιψη, ακόμη και να αυτοκτονήσει! Όλο το παιχνίδι μοιάζει με ένα τεράστιο domino όπου η παραμικρή λάθος κίνηση μπορεί να να τα γκρεμίσει όλα, ασχέτως που τα πάντα έδειχναν να πήγαιναν καλά.

maxresdefault (2)

Το κεντρικό hub σας. 

Κάθε φορά που ξεκινάτε ένα new game τα τα πάντα είναι τυχαία. Ο κόσμος οι χαρακτήρες, το καταφύγιο σας όλα είναι τυχαία. Υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπίστε ορισμένα προκαθορισμένα σενάρια ή να δημιουργήστε τα δικά σας με τους δικούς σας χαρακτήρες και να ρυθμίσετε ορισμένα άλλα στοιχεία όπως το πόσο καιρό θα διαρκέσει ο πόλεμος, αν ο χειμώνας θα είναι βαρύς, τον βαθμό δυσκολίας κτλ. Αυτό το καταφύγιο θα πρέπει σιγά σιγά να το εξοπλίσετε με ορισμένα αντικείμενα τα οποία θα κάνουν την ζωή σας πιο εύκολη, όπως πχ ένα κρεβάτι για να μην κοιμούνται στο πάτωμα οι χαρακτήρες σας, μια σόμπα για να ζεσταθούν από το κρύο, μια κουζίνα για να μαγειρέψουν το φαγητό κτλ. Όλα αυτά και ακόμη παραπάνω αντικείμενα μπορείτε να τα δημιουργήσετε μέσα από το crafting system του τίτλου. Για να το κάνετε όμως αυτό θα πρέπει να έχετε και τις ανάλογες πρώτες ύλες. Αυτές τις  βρίσκεται κατά την διάρκεια της νύχτας όπου και στέλνετε ένα άτομο από την ομάδα σε διαφορά σημεία του χάρη για να βρει πρώτες ύλες. Ο κύκλος της ημέρας και της νύχτας καθορίζει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Κατά την διάρκεια της ημέρας, κρυμμένοι ελεύθεροι σκοπευτές σας αποτρέπουν από το να φύγετε από το καταφύγιο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επικεντρωθείτε στην φροντίδα μιας ομάδας πολιτών και να συντηρείτε το καταφύγιο κατασκευάζοντας τα αντικείμενα που χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν στην διάρκεια ενός πολέμου. Την νύχτα,όπως αναφέραμε και πιο πάνω, θα πρέπει να επιλέξετε ένα άτομο για να εξερευνήσει μια σειρά τοποθεσιών και να βρει αντικείμενα που θα βοηθήσουν ολόκληρη την ομάδα να παραμείνει ζωντανή. Προσπαθήστε να προστατέψετε τους πάντες ή επιλέξτε να κάνετε θυσίες για να αντέξετε τις κακουχίες. Δεν υπάρχουν σωστές και λανθασμένες αποφάσεις στην διάρκεια ενός πολέμου. Ο μόνος γνώμονας είναι η επιβίωση.

Τεχνικά ο τίτλος δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ιδιαίτερο καθώς το παιχνίδι το διακατέχει μια μουντή μαυρίλα και καταχνιά, η οποία όμως είναι αρκετή για να μας μεταφέρει στο κλίμα. Όσον αφορά το ηχητικό μέρος του, το This War of Mine: The Little Ones το ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του μια μια υποβλητική μουσική ενώ σε αρκετά σημεία αποφασίζει πολύ σωστά να την αφήσει και να ακούγονται μόνο τα ηχητικά εφέ του περιβάλλοντος.

Image57-585x300

Ο θάνατός σου, η ζωή μου…

Ασχοληθείτε, παίξτε το, αγοράστε το, στηρίξτε αυτούς τους ταλαντούχους τύπους που δώσανε και την ψυχή τους για αυτό το παιχνίδι. Tο This War of Mine: The Little Ones έχει να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία που ο κάθε gamer θα πρέπει να αποκομίσει. Γνωρίζω ότι τίτλοι σαν και αυτόν δεν είναι δυστυχώς για όλους και είναι δύσκολο να το προσέξει ο μέσος -Έλληνας- gamer εφόσον δεν υπάρχουν ζόμπι σε αυτό. Και αυτή η επιλογή είναι προς τιμήν της 11 bit studios. Ένα θέλετε να πάρετε μία γεύση του τι θα μπορούσε να σημαίνει ο πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός άμαχου πολίτη που μοναδικός στόχος είναι να επιβιώσει αυτός και η ομάδα του δοκιμάστε άφοβα.

Διαβάστε επίσης:

nNjiMNg

Related posts

Δείτε το cinematic reveal trailer του Mass Effect: Andromeda

Άκης Μαύρος

Death Stranding: Ένα νέο trailer διάρκειας 8 λεπτών

Παίξτε δωρεάν το Ghost Recon Wildlands

Άκης Μαύρος

2 comments

Siderokefalos 30/12/2016 at 18:40

Ps plus εδω 😛 καλη κριτικη, ωρα να δουμε και εμεις τι θα κανουμε με τους επιζωντες . Εχεις ξαναπροσπαθησει να τους κρατησεις παραπανω? Εχεις ρεκορ?

Αξιολόγηση PS Plus - Ιανουάριος 2017 - NewGame.gr 09/01/2017 at 19:57

[…] να πει κανείς για αυτό το μικρό διαμαντάκι. Το έχουμε βαθμολογήσει ως newgame.gr με 8 και όπως και τότε έτσι και σήμερα το μόνο […]

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Login

Do not have an account ? Register here
X

Register